Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel om de klachten van iemand op te lossen of te verminderen. Een hypnotherapeut brengt zijn cliënt onder hypnose om het onderbewustzijn te beïnvloeden. Het onderbewustzijn bepaalt 90% tot 95% van ons gedrag, emoties en handelingen. Hypnotherapie is erop gericht om verkeerde denkwijzen en negatieve gedachtepatronen in het onderbewustzijn te beïnvloeden en te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het overwinnen van angsten, depressie, burn-out, chronische pijnklachten, en het aanbrengen van een virtuele maagband. Na een succesvolle hypnotherapie gedraagt de cliënt zich anders, omdat het ‘programma’ in zijn onderbewustzijn werd aangepast en verbeterd.
Wat wordt onder hypnose verstaan? Wat is hypnose?
Hypnose is een normale bewustzijnstoestand, waarbij de onbewuste geest instructies kan krijgen. Zo’n beetje alle hypnosetechnieken zijn bedoeld om in je manier van denken een verandering teweeg te brengen. Zo ben je onder hypnose minder kritisch en neem je wat er op je af komt sneller op.. Soms denken mensen dat het iets heel mysterieus is, waarbij je wordt gemanipuleerd of in slaap valt. Het kan zijn dat het occult lijkt, iets magisch. Dit is echter niet het geval. Tijdens een hypnotherapiesessie brengt de behandelaar je in een lichte trance, waarin je natuurlijk de volledige controle behoudt. Als er iets opvallends gebeurt, ben je direct weer in het hier en nu. Je zou hypnose kunnen beschouwen als een staat waarin mensen een grote vatbaarheid hebben voor stimuli of beïnvloeding. Normaal gesproken zou je kunnen zeggen dat er een soort douane is tussen het bewustzijn en het onbewuste, die het veranderen van opvattingen, gewoonten, enz. tegenhoudt. Wanneer we in een staat van hypnose zijn kunnen we aan de douane voorbij gaan om zo tot het onbewuste te spreken.
Mensen die voor het eerst onder hypnose zijn, geloven niet direct dat het gebeurd is. Ze kunnen sceptisch zijn over de ervaring. Dat komt doordat hun verwachtingen van hypnose er niet mee overeenkomen. Het gevoel om ergens helemaal in op te gaan is daarentegen wel bekend. Neem het voorbeeld dat we ergens naar toe zijn gereden en helemaal niet meer weten hoe we dat hebben gedaan. Dit is eigenlijk ook hypnose. Ondertussen waren we namelijk met ons hoofd ergens anders. .
Dit middel kunnen we inzetten bij de aanpak van veel verschillende klachten zoals angsten, nare gevoelens zoals depressiviteit en stress, verslavingen, lichamelijke klachten, pijnklachten of nare gewoonten.